Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

84η Γ.Σ. ΔΟΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του κλάδου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από 6 συνέδρους ως αποτέλεσμα της μειωμένης συμμετοχής στη διαδικασία ψηφοφορίας της 4ης Ιουνίου, παρά τα χίλια περίπου μέλη του.

Όπως διαφαινόταν από τα αποτελέσματα πανελλαδικά η επί δεκαετίες κυριαρχία των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. ολοκληρωνόταν και πράγματι αυτό διαφαινόταν τόσο στις συνεδριάσεις και ψηφοφορίες στο πλαίσιο της Γ.Σ., όσο και στην κάλπη την τελευταία ημέρα ανάδειξης των μελών του νέου Δ.Σ. Συμμετείχαν 605 σύνεδροι από όλους τους συλλόγους της χώρας (τους οικονομικά τακτοποιημένους) και οι παρατάξεις έλαβαν και εξέλεξαν στο νέο Δ.Σ.: ΔΑΚΕ: 151 / 3 έδρες στο Δ.Σ., ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ: 132 / 2 έδρες στο Δ.Σ., ΠΑΣΚ-ΔΗ.ΣΥ.: 101 / 2 έδρες στο Δ.Σ., ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΠΑΜΕ: 88 / 2 έδρες στο Δ.Σ., ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 78 / 1 έδρα στο Δ.Σ. και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 54 / 1 έδρα στο Δ.Σ.
Το Ενιαίο Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο Χαλκιδικής συμμετείχε στην κίνηση των Ανεξάρτητων Σχημάτων από όλη τη χώρα, ήδη από το 2013, συμμετέχοντας με υποψηφίους για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Παράλληλα με την απώλεια της πλειοψηφίας από τις δυνάμεις που ελέω ανάγκης συμπορεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, η επιτυχία των ανεξάρτητων σχημάτων να εκλέξουν μέλος στο Δ.Σ. εξασφάλιζε τις προϋποθέσεις συγκρότησης και ενός προοδευτικού προεδρείου στην Ομοσπονδία.
Ως ανεξάρτητο σχήμα Χαλκιδικής είχαμε ήδη την επόμενη των δικών μας εκλογών εκφράσει την ανησυχία μας για τη στάση του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού προεδρείου με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων πλην ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ.  Ήδη κατά τη διάρκεια του 3ημερου συνεδρίου το ΠΑΜΕ έκανε ξεκάθαρη τη θέση του αναλαμβάνοντας ρόλο παθητικού παρατηρητή στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΑΚΕ με την ΠΑΣΚ και της άρνησής του, όπως τελικά και εκφράστηκε κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ., να συνεργαστεί σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό και πολιτικό διακύβευμα. Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειές μας να συγκροτήσουμε έναν πυρήνα προτάσεων, κοινών δεσμεύσεων, με τις παρατάξεις ‘’ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ’’ και ‘’ΕΡΑ’’, σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτικό τοπίο κοινής αποδοχής και οραματισμού, παρά τις όποιες επιμέρους ερμηνευτικές διαφορές, ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση κατέστη δυνατή η ευρεία συνεργασία, καθώς ο μεγαλοϊδεατισμός που ακολουθεί την εκλογική ενδυνάμωση επικράτησε έναντι των απαιτήσεων των συναδέλφων. Μοναδική συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων (Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, ΕΡΑ, Ανεξάρτητοι) υπήρξε στην καταψήφιση των πεπραγμένων της Δ.Ο.Ε. και του οικονομικού απολογισμού της Ομοσπονδίας, ψηφοφορία που κερδήθηκε καθώς οι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ που τα υπερψήφισαν ήταν λιγότεροι αθροιστικά από τους λοιπούς. Αίσθηση προκάλεσε η στάση των αντιπροσώπων του νομού μας από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ που ενώ στη δική μας Γενική Συνέλευση της 4ης Ιουνίου καταψήφισαν εμφανώς τόσο τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας, όσο και τον οικονομικό απολογισμό, εντός της Γ.Σ. στην Αθήνα πειθάρχησαν στην παραταξιακή γραμμή υπερψηφίζοντας τα πάντα.
Δυστυχώς συνάδελφοι και οφείλουμε να μιλάμε ειλικρινά η Γ.Σ. αποτελεί μια συγκέντρωση παραταξιακών ή και κομματικών στρατών όπου ο διάλογος, οποιοσδήποτε διάλογος διεξάγεται με όρους τσαμπουκά, καταμέτρησης δυνάμεων, παλινωδιών και συνθημάτων. Για το λόγο αυτό, ως Ανεξάρτητα Σχήματα, ΑΕΕΚΕ Π.Ε. καταθέσαμε σκεπτικό κατάργησης του ενδιάμεσου συνεδρίου και την πραγματοποίηση μόνο κάθε 2 χρόνια και αυτού με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν υποστηρίχθηκε από καμία παράταξη. Όσα άλλα συνέβησαν ή δεν έγινε δυνατό να συμβούν και απασχολούν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πλέον στις επισκέψεις μας στα σχολεία μας.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια συνεννόησης με τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ και ΕΡΑ προκειμένου να καταθέσουμε επί της βάσης μιας προγραμματικής συμφωνίας επί κοινών πολιτικών στοχεύσεων (κατά το δυνατό) και αδιαμφισβήτητα κοινά αποδεκτών εκπαιδευτικών θέσεων ένα κείμενο συνεργασίας για εκλογή Προεδρείου με προοδευτικό πρόσημο. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση η αδιαλλαξία του ΠΑΜΕ οδήγησε στην εκλογή Προέδρου από τη ΔΑΚΕ με σχετική πλειοψηφία 5 εδρών στις 11 και φυσικά την αμέριστη υποστήριξη ψήφο της ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. Οι δύο τελευταίες παρατάξεις πέτυχαν το στόχο τους, να εκλέξουν για άλλη μια φορά Πρόεδρο δικής τους ιδεολογικο-πολιτικής κατεύθυνσης. Αποτελεί ήττα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ η αδυναμία ανανέωσης-ανασυγκρότησης της Δ.Ο.Ε. παρά τις όποιες σαφώς προσδιορισμένες ευθύνες συγκεκριμένης παράταξης.
Μετά την κατάληψη της πολυπόθητης θέσης του Προέδρου οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. ακολουθούν παρελκυστική πολιτική έως και εκβιαστική προκειμένου πλέον να συγκροτηθεί αναλογικό διαπαραταξιακό προεδρείο και όχι προγραμματικό όπως υποστηρίξαμε εμείς με συγκεκριμένες θέσεις. Θεωρούμε ως δείγμα της συνέπειάς μας απέναντί σας και στην εμπιστοσύνη σας, την κατάθεση ενός minimum κειμένου προτάσεων/θέσεων προς συμφωνία όλων των παρατάξεων και συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου που θα προωθήσει τουλάχιστον τα εξής:
Α)  Περιορισμό των προνομίων: μέχρι να αποφασίσει οριστικά η καταστατική Γ.Σ. μείωση στο μισό της μηνιαίας αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ., των Αιρετών του ΚΥΣΠΕ, του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ. Επίσης, μείωση στο μισό οι λοιπές αποζημιώσεις, πλαφόν στην κινητή τηλεφωνία, καταβολή ενοικίου - με πλαφόν - για τα προερχόμενα από την επαρχία μέλη με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση συμβολαίου μίσθωσης κατοικίας ή των παραστατικών από χρήση άλλου καταλύματος.
Β) Δέσμευση των παρατάξεων για τη θεσμοθέτηση θητειών στην επικείμενη καταστατική Γ.Σ. του Κλάδου.
Γ) Πρόταση για γενναία μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής με αναπροσαρμογή των οικονομικών από την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά (2016-2017), αφού για την χρονιά που αρχίζει παρέμεινε η ίδια με απόφαση της Γ.Σ. του Κλάδου.

Στις προτάσεις μας αυτές για να συγκροτηθεί επιτέλους το Προεδρείο και κυρίως να ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, η ΔΑΚΕ δεν αποδέχεται καμία πρόταση/δέσμευση, η ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. ‘’συζητά’’ μόνο τα οικονομικά θέματα, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ συμφωνούν, η ΕΡΑ συμφωνεί μόνο εφόσον συμμετάσχουν στο Προεδρείο όλες οι παρατάξεις και το ΠΑΜΕ δεν συμμετέχει σε κανένα προγραμματικό προεδρείο, παρά μόνο σε ένα αναλογικό, λειτουργικό, διαπαραταξιακό. Με πρόσχημα το καταστατικό και την τήρηση του Ν.1264/82, γνωστό και ως βασικό συνδικαλιστικό νόμο, και παρά την απροκάλυπτη εκλογή Προέδρου από ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗ.ΣΥ. οι δύο αυτές παρατάξεις αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν σε αποφάσεις για τον κλάδο, υπονομεύοντας επιπρόσθετα το συνδικαλιστικό κίνημα και εκβιάζοντας την είσοδο στο Προεδρείο με αναλογικότητα, όταν οι ίδιοι στην εκλογή Προέδρου ετσιθελικά με τις πλάτες του ΠΑΜΕ εκμεταλλεύτηκαν τη σχετική τους πλειοψηφία. Μπροστά στη λαίλαπα των κυβερνητικών επιλογών, δυστυχώς παραμένουμε θεατές και κατακερματισμένοι εξαιτίας μικροπολιτικών και μικροκομματικών τακτικισμών με συγκεκριμένους υπεύθυνους.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, αισθανόμαστε πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας να μας εκλέξετε πρώτη δύναμη για τη Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στο νομό μας. Τηρήσαμε στο ακέραιο όλες τις προτάσεις/δεσμεύσεις μας και λειτουργήσαμε ως εντολοδόχοι σας και όχι ως μέλη ενός παραταξιακού στρατού. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στην 85η Γ.Σ. του κλάδου, τον Ιούνιο του 2016, θα εκπροσωπηθεί το Ενιαίο Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο από άλλους συναδέλφους, τηρώντας την ανάγκη απαγκίστρωσης από τα πρόσωπα και τις φιλοδοξίες τους και υποστήριξης του δίκαιου των συναδέλφων.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

http://anexartitoihalkidikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου