Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ - 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ. ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ


Αν η μνήμη μας δεν ήταν ασθενής, σε βαθμό βαρύτατης ευθύνης, θα έπρεπε τέτοια μέρα τουλάχιστον να οργιζόμαστε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον πολιτικό φανατισμό μιας ομάδας φασιστών. Συνειδητά ή ασυνείδητα, όμως, ‘’βολεύει’’ να ξεχνά κανείς, γιατί χάνεται η συλλογική μνήμη και μένει η επετειακή για λίγες ώρες αναβίωση των γεγονότων της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Έτσι ακριβώς χάνεται και η ουσία μιας σοβαρότερης ανάλυσης του φασισμού και της μισαλλοδοξίας που εμπεδώθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και εκφράστηκε τότε με τη δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα και σήμερα με την επίφαση δημοκρατικότατης συλλογής υπογραφών για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.
Ξεχνούμε την επικοινωνιακή προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης με αφιερώματα στα συσσίτια του φασιστικού μορφώματος. Ξεχνούμε τα πολυσέλιδα αφιερώματα κυριακάτικης εφημερίδας πρώτης κυκλοφορίας για τους ευγενείς νέους που συνόδευαν γριούλες στην τράπεζα για ασφαλή ανάληψη μετρητών. Ξεχνούμε την προβολή ειδήσεων που πέρναγε στο υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας για τους μαυροντυμένους νέους που περιφρουρούσαν τον Άγιο Παντελεήμονα από τα μιάσματα των μεταναστών και αναλάμβαναν κοινή δράση με τις δυνάμεις καταστολής σε διαδηλώσεις.
Παρείχαμε δημόσιο χώρο στους φασίστες να μολύνουν τμήμα της ελληνικής κοινωνίας με το φανατισμό τους, τη μισαλλοδοξία και τον τραμπουκισμό. Τους επιτρέψαμε να εξιστορήσουν τα ψευδοεπιχειρήματά τους και να αναπτύξουν δραστηριότητα που οδήγησε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μπόλιασαν δυστυχώς νέους με ιδέες ψευδείς και ανυπόστατες και στηρίχθηκαν στην οργάνωση παραστρατιωτικής ομάδας με όρους συμμορίας. Τη δημοκρατία επικαλούνταν ορισμένοι διαμορφωτές κοινής γνώμης όταν καλούσαν φασίστες στις τηλεοπτικές τους εκπομπές, όταν τους παρείχαν δημόσιο χώρο συζήτησης, δήθεν αντίκρουσης των επιχειρημάτων τους, όταν τους επιτρέπονταν, επίσης, να οργανώνουν εκδηλώσεις μίσους ανά την Ελλάδα. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, κανείς από μας δεν έχει το ελαφρυντικό πλέον ότι ‘’δεν γνωρίζει’’: είναι και η ατομική ευθύνη που μας βαραίνει, είναι θέμα επιλογής του καθενός η τύχη αυτού του φασιστικού και φοβικού μορφώματος. Η αντίσταση σε βρώμικα και αρρωστημένα ιδεολογήματα καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο τη διάθεση για αποκατάσταση της δημοκρατίας, που τόσο βάναυσα καταλύεται καθημερινά και με κάθε τρόπο και οπωσδήποτε μας αφορά όλους.
Η ίδια όψη του νομίσματος είναι η πρόσφατη κινητοποίηση γονέων εναντίον της φοίτησης των προσφύγων σε δομές εκπαίδευσης υπό την επίκληση υγειονομικών κινδύνων. Φευ. Εμείς οι υγιείς γηγενείς και κυρίως εμβολιασμένοι, δημοκρατικά συλλέγουμε υπογραφές για να μην φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων μαζί μας. Για άλλη μια φορά καταλείφθηκε δημόσιος χώρος από τη φασιστική και ρατσιστική ιδεολογία. Αυτή τη φορά ίσως περισσότερο επικίνδυνα. Βάζοντας μπροστά την υγεία των παιδιών.
Οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα είναι δεκτικοί στη διαφορετικότητα, με διάθεση αλληλεγγύης και πραγματικού ενδιαφέροντος ως ανάχωμα σε αναχρονιστικές, διχαστικές και φοβικές αντιλήψεις. Οφείλουμε ως συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί να εξασφαλίσουμε πως στους κόλπους μας δεν θα εκφρασθούν φασιστικά ή ρατσιστικά μορφώματα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον Παύλο Φύσσα και τα χιλιάδες μικρά προσφυγόπουλα που δεν μπορούν να συλλέξουν υπογραφές γιατί δεν έχουν καν στυλό.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου