Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕ ΣΤΗΝ 85η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ;

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕ ΣΤΗΝ 85η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ;
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ…KAI Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ
Καθυστερήσαμε τον απολογισμό της παρουσίας μας, μιας και υπήρχε το θέμα της ‘’κλειδωμένης’’ απεργίας για την πρώτη εβδομάδα σχολικής λειτουργίας από τη Γενική Συνέλευση, θέμα στο οποίο διαφωνήσαμε, αλλά δεν επιθυμούσαμε να θίξουμε προ απεργίας, δηλαδή αυτήν της 15ης Σεπτεμβρίου 2016. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επεξηγηματικών για όσα αποφασίσθηκαν μεταξύ 22-24 Ιουνίου στην κατά τ’ άλλα κορυφαία διαδικασία της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας στη χώρα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ &
ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΑΝ…

Γιατί μελετήσαμε τον οικονομικό απολογισμό και πράξαμε κατά συνείδηση όταν διαπιστώσαμε πως:
Περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2016:
1. η ‘’κάλυψη δικαστικών δαπανών’’ ανήλθε μόνο σε 2.510 ευρώ.
2. τα ‘’έξοδα μετακίνησης σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια’’ ανήλθαν σε 83.421 ευρώ
3. τα ‘’έξοδα στέγασης και μετακινήσεων μελών ΔΣ και αιρετών συμβούλων’’ ανήλθαν σε 38.025 ευρώ. Με αναγωγή προκύπτει πως αφού τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι 11 και οι αιρετοί ΚΥΣΠΕ 2, σύνολο 13, μηνιαία κάθε ένας στοιχίζει ή δαπανά κατά μέσο όρο περί τα 580 ευρώ, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια, μιας και δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες άλλου είδους, όπως τηλεφωνικά τέλη των μελών Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και αιρετών και άλλα που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Περίοδο από 3 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή, διάστημα 7 μηνών:  
1. ‘’ Έξοδα Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής & Αιρετών’’, ανήλθαν σε 76.590 ευρώ. Για τους 11 της Δ.Ο.Ε. και τους 2 αιρετούς ΚΥΣΠΕ κατά μέσο όρο λοιπόν δαπανώνται μηνιαία 840 ευρώ περίπου. Αυξημένα τα ποσά λοιπόν ως προς την περίοδο προ 85ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, τον Ιούνιο 2016!

Οικονομικό Απολογισμό 2015-6 ομαδοποιημένα:
1. ‘’Συνδρομή σε υπερκείμενες οργανώσεις’’ 435.495 ευρώ και πρόκειται για την ετήσια συνδρομή στην ΑΔΕΔΥ προφανώς, το τριτοβάθμιο όργανο, που τόσα δεν έχει προσφέρει πέραν της φιλοξενίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της όσων χάνουν την έδρα τους στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε ή τη σειρά τους στην πολιτική επετηρίδα των στελεχών των παρατάξεων.
2. ‘’Έξοδα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά και λοιπά συνέδρια άλλων φορέων εσωτερικού’’ 7.219 ευρώ. Εκπαιδευτικά και λοιπά συνέδρια που ποτέ προφανώς δεν κόμισαν κάτι στον κλάδο.
3. ‘’Έξοδα ΙΠΕΜ – ΔΟΕ’’ 15.977 ευρώ. Ένα όργανο που θα έπρεπε να αποτελεί το επιστημονικό οχυρό μας απέναντι στις εκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά βρίσκεται σε πλήρη ύπνωση τα τελευταία χρόνια.
4. ‘’Έξοδα κινητοποιήσεων – δράσεων – εκδηλώσεων’’ 92.941 ευρώ! Θα είχε ενδιαφέρον να αναλύονταν οι δαπάνες αυτές. Είναι τουλάχιστον προκλητικό το ποσό εφόσον αναφέρεται σε αίθουσες ξενοδοχείων για τη διοργάνωση των ημερίδων της Δ.Ο.Ε. που δεν στοιχίζουν πάνω από 700 ευρώ καθώς γίνονται καθημερινές και σε περιφερειακά ξενοδοχεία με μόνο την ελάχιστη απαίτηση οπτικοακουστικών μέσων. Άρα, εδώ, υποθέτουμε, εντάσσονται και δαπάνες μετακίνησης ‘’εκλεκτών’’…
5. ‘’Δικαστικά έξοδα’’ μόνο 9.276 ευρώ.
6. ‘’Ενίσχυση δράσεων συλλόγων – ομάδων εκπαιδευτικών’’ μόνο 5.997 ευρώ.
7. ‘’Συμμετοχή σε δράσεις οργανώσεων εξωτερικού’’ 9.544 ευρώ, άγνωστο αν αναφέρεται στην ETUCE
8. ‘’Τηλεφωνικά’’ τέλη 38.746 ευρώ!
και φυσικά για εμάς τους αντιπροσώπους του 600 για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου…
9. ‘’Οδοιπορικά αντιπροσώπων’’ 351.465 ευρώ!

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και αν συμφωνούμε όλοι εμείς πως κάτι πάει στραβά, έτσι συμφώνησε και ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. που ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοί μας που κατόπιν στην 85η Γενική Συνέλευση ως στρατηγοί στο πεδίο της μάχης ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΑΝ τον Οικονομικό Απολογισμό, έχοντας όμως προηγούμενα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υπερψηφίσει… Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες παρατάξεις και όχι στο σύνολο των εκπροσωπούμενων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Είναι οι ίδιοι 11 του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. που ομόφωνα αποδέχθηκαν μισθωτήριο συμβόλαιο ενός εκ των 13 (11 ΔΟΕ + 2 αιρετοί ΚΥΣΠΕ) στην πόλη μόνιμης διαμονής του και όχι στην Αθήνα που θα δικαιούνταν δυνητικά, αλλά μετά στην 85η Γ.Σ. έθεσαν προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού ζήτημα ηθικό!!! Και από κάτω 600 αντιπρόσωποι ζούσαμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Να έχεις με απόλυτη ομοφωνία (11 στους 11) εγκρίνει τη δαπάνη αλλά μετά να το θέτεις θέμα νομιμότητας, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής… Και άντε αυτοί οι 11 είναι στον κόσμο τους, οι από κάτω 600 σύνεδροι που ξιφουλκούσαν για το θέμα με προσβολές και φωνασκίες εκατέρωθεν, γιατί δεν τράβηξαν το αυτί στους εκλεγμένους τους στη Δ.Ο.Ε. από κάθε παράταξη; Φτάσαμε στο σημείο εκπρόσωπος παράταξης στο Δ.Σ. να ζητήσει από μικροφώνου ‘’συγνώμη’’, ουσιαστικά από τους αντιπροσώπους της παράταξής του, γιατί ‘’το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα προσοχή’’…

Ίσως θα έπρεπε δια καταστατικής πρόβλεψης κάθε συνάδελφος να υποχρεωθεί μια φορά στην επαγγελματική του καριέρα να συμμετάσχει σε Γ.Σ. του κλάδου για να αντιληφθεί το παράλογο του πράγματος και να εκπροσωπήσει ανεξάρτητα τον κλάδο δίχως γραμμή και εντολές από στρατηγούς. Το θέμα των οικονομικών έχει ενδιαφέρον αλλά όχι σε επίπεδο κουτσομπολιού. Εξάλλου, τα στοιχεία που τολμάμε και σας παραθέτουμε δόθηκαν και στους 600 συνέδρους, είναι ανακοινώσιμα δηλαδή.

Θα έπρεπε, σύμφωνα με τη λογική μας, η Ομοσπονδία να μην έχει φράγκο στα ταμεία της. Θα έπρεπε η Ομοσπονδία να αξιοποιεί κάθε ευρώ μας, κάθε δύναμή της σε κινητοποιήσεις και αγώνες, και δικαστικούς. Θα έπρεπε να μην υπάρχει χρηματικό απόθεμα γιατί θα είχαμε κάθε σύλλογος ανά τη χώρα ή σε κάθε περιφέρεια εκπαίδευσης ένα επιτελείο δικηγόρων που θα συμβούλευαν τα Δ.Σ. και τους αιρετούς, αλλά ΚΥΡΙΩΣ θα τάραζαν στη νομιμότητα τη διοίκηση που αυθαιρετεί κατά των συναδέλφων. Θα έπρεπε η συνδρομή μας στην Ομοσπονδία να είναι όχι 22 ευρώ το χρόνο που ψηφίστηκε στην 85η Γ.Σ., θέμα που ακολουθεί, αλλά 22 ευρώ το μήνα και να πιστεύουμε πως πράττουμε το αυτονόητο για το συνδικαλισμό μας και την ασφάλειά μας. Τότε θα δικαιολογούσαμε έως και δανεισμό της Ομοσπονδίας. Το θέμα είναι η κατεύθυνση διάθεσης των ποσών αυτών. Δηλαδή, είναι καθαρά πολιτικό και συνδικαλιστικό το ζήτημα. Χρηστή διαχείριση υπάρχει, ορθή διάθεση των χρημάτων όμως όχι. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Από την αρχή της συζήτησης έπεσαν δύο προτάσεις στη Γ.Σ. Η πρώτη από τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ για διατήρηση των 24 ευρώ ετησίως και η δεύτερη για μείωση στα 20 ευρώ από Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και ΑΕΕΚΕ (Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών). Σταδιακά άρχισαν να διαφοροποιούνται οι προτάσεις και το ΠΑΜΕ κατέληξε να προτείνει 20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ποσού για τη λειτουργία των τοπικών συλλόγων και έξοδο από την ETUCE (Διεθνή Εκπαιδευτική Οργάνωση) για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Από την πλευρά της η Ε.Ρ.Α. ως η νέα φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη έθεσε ζήτημα παραμονής στην ETUCE μιας και ο Ευρωπαϊκός χαρακτήρας της ιδεολογικής της σταθεράς έπρεπε να την οδηγήσει σε τεχνητή διαφοροποίηση. Οι Παρεμβάσεις επέμειναν στα 20 για την Ομοσπονδία και έξοδο από την ETUCE, ενώ η Α.Ε.Ε.Κ.Ε. πρότεινε ότι και η Ε.Ρ.Α., δηλαδή, 20 ευρώ και παραμονή στην ETUCE. [Ποτέ δεν πληροφορηθήκαμε τι προσφέρει η ETUCE στον κλάδο. Ευελπιστούμε να μην προσφέρει ταξίδια αναψυχής όπως άφησε να εννοηθεί συνδικαλιστής-αρχηγός]
Μετά από άκαρπες ψηφοφορίες και αφού κατάφερε η αριστερή πτέρυγα (Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ) και οι παρατάξεις Ε.Ρ.Α. και Α.Ε.Ε.Κ.Ε. να διασπασθούν σε επιμέρους νέες προτάσεις, υποχρεώθηκαν οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ με τις ευλογίες της Ε.Ρ.Α. και της Α.Ε.Ε.Κ.Ε. να ψηφίσουν παραπομπή της απόφασης για το ύψος της συνδρομής στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με κατεύθυνση μείωσης του ποσού. Μακιαβελισμός και υποκρισία συνάμα.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε πως διαφυλάξαμε την αξιοπρέπεια της επιλογής των συναδέλφων να μας στείλουν στη Γενική Συνέλευση ως ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ και καταψηφίσαμε την παραπομπή του θέματος στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτώντας να ληφθεί απόφαση για 20 ευρώ και έξοδο από την ETUCE. Ανεξάρτητος πρέπει να είναι κανείς όχι μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις του τοπικού του συλλόγου για να ικανοποιεί το εκλογικό του κοινό, αλλά και στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας του! Δυστυχώς, επικράτησε η πλειοψηφία παραπομπής του θέματος στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Εκεί θα ανέμενε κανείς να επικρατήσει το 20 ευρώ ετησίως και να γίνει μια διαπραγμάτευση για την ETUCE με χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της σκοπιμότητας παραμονής και πληρωμής της Διεθνούς Οργάνωσης. Αλλά εις μάτην…
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε με ψήφους 9 από ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Παρεμβάσεις, Ε.Ρ.Α. και Α.Ε.Ε.Κ.Ε. να μειωθεί η συνδρομή στα 22 ευρώ με ένα σκεπτικό τέχνασμα που αξίζει προσοχής. Αποφάσισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα 22 ευρώ να αναλύονται σε 20 ευρώ για το ταμείο της Δ.Ο.Ε. και τα 2 ευρώ για το ταμείο αγώνα της Δ.Ο.Ε. και όχι 20 ευρώ όλα και περαιτέρω διάθεση σύμφωνα με τις ανάγκες της Ομοσπονδίας. Δηλαδή, η Δ.Ο.Ε. θα δημιουργήσει ένα ταμείο στήριξης συναδέλφων ύψους 120.000 ευρώ ετησίως (60.000 συνδρομές Χ 2 ευρώ) στον ίδιο λογαριασμό με το γενικό ταμείο και όταν σύμφωνα με τους οικονομικούς της απολογισμούς τα τελευταία χρόνια δεν έχει ΠΟΤΕ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ περισσότερα από 10.000 ευρώ ετησίως για στήριξη συναδέλφων! Αλλά ας δεχθούμε πως θα αλλάξει η Ομοσπονδία και όλα θα πάνε κατ’ ευχή διαψεύδοντας τις ανησυχίες μας.
Αναρωτιόμαστε όμως πως κατάφεραν όλοι αυτοί που στήριζαν τα 20 ευρώ, δίχως αστερίσκους και παραπομπές, εντός της Γ.Σ., να συμφωνήσουν στα 22 ανερυθρίαστα. Πως οι Παρεμβάσεις, η Ε.Ρ.Α. και η Α.Ε.Ε.Κ.Ε. κατάφεραν τις προτάσεις τους για 20 ευρώ να τις βαπτίσουν 20 ταμείο + 2 για στήριξη αγώνα και μάλιστα να έχουν το θάρρος και να δημοσιεύουν κατόπιν ανακοινώσεις επιτυχίας συμπράττοντας  με ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, αλλά και των θέσεων που υποστήριξαν εντός Γ.Σ. Καμία, μα καμία, παράταξη δεν βρήκε το σθένος να καταγγείλει το παιχνίδι εντυπώσεων που διαμορφώθηκε στη Γ.Σ. αλλά αργότερα κεκλεισμένων των θυρών, εντός Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., συμφωνήθηκε από τους 9 στους 11. Ούτε καν το ΠΑΜΕ προφανώς αφήνοντας τους 9 να αποφασίσουν αυτό που και οι ίδιοι επιθυμούσαν, αλλά για λόγους τακτικής αποσιώπησαν.

Συνάδελφοι, με πλήρη ικανοποίηση επιστρέψαμε από τη Γ.Σ. έχοντας πράξει αυτό που μας υποδείξατε. Να εκπροσωπήσουμε ΕΣΑΣ και όχι κάποιο παραταξιακό στρατό. Αντιταχθήκαμε αυτονόητα στην παράδοση της κάρτας διαπίστευσής μας σε εκκολαπτόμενους αρχηγούς και καταξιωμένους στρατηγούς. Έστω 2 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ από την Χαλκιδική, όταν το σύνολο των λοιπών αντιπροσώπων με ευλάβεια ακολουθούσε τις ταγές των αρχηγών και των σκοπιμοτήτων τους, στο κέντρο της αίθουσας αποτελούσε μια όαση στο χάος του ‘’yes men’’.

Επαναλαμβάνουμε πως δεν είμαστε οπαδοί μιας ψωροκώσταινας Ομοσπονδίας, αλλά μιας αγωνιστικής και μαχητικής, που θα αξιοποιεί τα χρήματα προς όφελος του αγώνα, αλλά και υπέρ της επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών της. Στην Κύπρο οι συνάδελφοί μας, με δεδομένα 1.700€ μισθού νεοδιόριστου διαθέτουν 17€ μηνιαία για την Ομοσπονδία τους και Δ/ντές με 20 και πλέον έτη μισθού 3.000€ διαθέτουν με τη σειρά τους σχεδόν 50€ το μήνα. Όμως έχουν μια Ομοσπονδία κόσμημα που επιστρέφει στα μέλη της εκπαιδευτικούς παροχές, κίνητρα και προφανώς ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου