Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

''ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ'' ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ MYSCHOOL ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

Όταν τον Νοέμβριο του 2013 παρουσιάστηκε η ψηφιακή εφαρμογή Myschool τα 2 εκλεγμένα μέλη του ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ (Ουδατζής Ν. - Φραγκόπουλος Μ.) φέραμε προς συζήτηση το θέμα στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεντρικής & Νότιας Χαλκιδικής. Προτείναμε τότε, όπως άλλωστε προκύπτει από τα πρακτικά, την καταγγελία της εφαρμογής στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έχοντας τότε το Προεδρείο συντάξαμε άμεσα την καταγγελία, στις 21 Νοεμβρίου (ημερομηνία πρωτοκόλλου αρχής 26/11/2013). Η ίδια η Αρχή αναγράφει στη 2η σελίδα εξάλλου πως η καταγγελία έγινε από το Σύλλογο της Χαλκιδικής



Ζητούσαμε τότε τον έλεγχο της ψηφιακής εφαρμογής με την παρακάτω αιτιολογία:

''Με το από 12/11/2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ.Πρωτ.: 171490/Δ2) του Υφυπουργού Παιδείας Κου Συμεών Κεδίκογλου υπό τον τίτλο ''Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας νέου ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Δομών "mySchool" για Α΄-Βάθμια Εκπαίδευση και Γυμνάσια'' όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται σε καθημερινή βάση να ενημερώνουν την ψηφιακή πλατφόρμα/εφαρμογή υπό τον τίτλο myschool στον ιστότοπο https://myschool.sch.gr. Η βάση δεδομένων αποτελεί σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο υποχρεωτική διοικητική αρμοδιότητα των Δ/ντών και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων.
Όπως διαφαίνεται στα επισυναπτόμενα έγγραφα της καταγγελίας, ο διαχειριστής της σχολικής μονάδας καλείται να καταχωρήσει στοιχεία και προσωπικά δεδομένα των μαθητών της σχολικής του μονάδας τα οποία ουδεμία συσχέτιση ή συνάφεια ή υποχρεωτικότητα δεν έχουν προς τη σχολική φοίτηση. Τίθεται εύλογα το ερώτημα για μια σειρά πεδίων που καλούνται οι Δ/ντές και Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων να καταχωρήσουν, δίχως την προηγούμενη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων των ανήλικων μαθητών.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, όπως φαίνεται και στα επισυναπτόμενα της καταγγελίας αρχεία, η απαίτηση της ψηφιακής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να συμπληρωθούν στοιχεία όπως:
α) ΑΜΚΑ μαθητή
β) Μόρφωση πατέρα και μητέρας μαθητή
γ) Γλώσσα πατέρα και μητέρας μαθητή
δ) Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με οικογένεια μαθητή (τηλέφωνα σταθερά και κινητά, φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις)
ε) Πλήρη στοιχεία εργασίας γονέα ή κηδεμόνα
στ) Επιβληθείσες ποινές μαθητή (αποβολή, ωριαία αποβολή, μείωση διαγωγής κλπ)
ζ) Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητή με πρόβλεψη καταγραφής/περιγραφής του ''οικογενειακού περιβάλλοντος'' και της ''φαρμακευτικής αγωγής'' του μαθητή
η) Καταγραφή των παλιννοστούντων/αλλοδαπών μαθητών με ερωτήσεις βιογραφικών στοιχείων όπως ''Έτη σε σχολεία Ελλάδος'', ''Ελληνικής καταγωγής'', ''Έτος αξίξεως στην Ελλάδα'' κλπ.

Με την παρούσα αιτούμαστε:
1) τον έλεγχο νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων ενηλίκων (γονέων και κηδεμόνων) και ανηλίκων (μαθητών),
2) τον έλεγχο νομιμότητας και δικαιοδοσίας Δ/ντών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους ανήλικους μαθητές τους.
3) την υποβολή ενστάσεων ή διοικητικών κυρώσεων στους αρμόδιους φορείς τουΥπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δια της πολιτικής ηγεσίας του, για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και την απόσυρση της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής
''.

Παρά την παράδοση του Προεδρείου, τον Φεβρουάριο 2014, δεν πέρασε μήνας να μην επικοινωνήσουμε με την υπεύθυνη διαχείρισης του αιτήματος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επικοινωνία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου και της ΟΛΜΕ για το ίδιο θέμα μαζί μας. Δυστυχώς η ΔΟΕ δεν επικοινώνησε ΠΟΤΕ μαζί μας και κατέθεσε αντίστοιχη καταγγελία μόλις στις 9 Μαρτίου 2014. Ο Σύλλογος της Χαλκιδικής στις 26 Νοεμβρίου 2013 και η ΔΟΕ στις 9 Μαρτίου 2014!!!

Μόλις προχθές διαδικτυακά πληροφορηθήκαμε το πόρισμα της Αρχής που είναι καταπέλτης κατά του ΥΠΑΙΘ, καθώς το καλεί να συμμορφωθεί ως εξής (το πλήρες κείμενο ΕΔΩ): 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου